Контакты

Україна
58001  
м. Чернівці
вул. Садова 28/5
т/ф. +38 (0372) 55-59-39
Джерело  Олександр
djereloaudit@i.ua

Облако ссылок


Новости Лига
ЛІГА.Новости
ЛІГА.Новости

Історії виникнення бухгалтерського обліку і аудиту

Історії виникнення бухгалтерського обліку і аудиту тісно взаємозв'язані.   Перші форми розвинутої бухгалтерії виникли в цивілізаціях Стародавнього Сходу (наприклад, в Персії), а також в Єгипті і Шумері. Відповідно, в той же час виникла необхідність перевіряти точність обліку фінансових потоків і стежити за сумлінністю всіх урядовців. В державних структурах існували спеціальні люди, чиїм обов'язком (прямою або однієї з додаткових) був якраз контроль за складальниками податків і іншими особами, пов'язаними з фінансовими надходженнями в казну.

 

Більш розвинута економіка Стародавнього Риму і Стародавньої Греції виникають цілі державні інститути аудиторів, контролюючі точність оформлення всіх документів. Аудитори в ті часи були, в основному, державними і їх задача полягала в перевірці фінансової діяльності тих або інших органів держуправління або ж уточненні фінансово-політичних результатів діяльності намісників. «Квестор» і «аудитор» - це два слова, що прийшли до нас саме з Риму – люди, задаючи питання і вислуховуючи на них відповіді (саме так виглядав процес аудиту в ті часи) отримали відповідні назви професій.

Датою зародження сучасної бухгалтерії став XV вік: на території Італії Л. Паччоли розробив систему контролю фінансових органів. Саме на бухгалтерію Паччолі, описану в декількох працях математика, спираються сучасні бухгалтери і аудитори.

Приблизно в кінці XV століття почалося широке використовування облікових книг для ведення фінансових справ. Інформація їх цих документів служила доказом в суді, але для розшифровки даних була потрібна спеціальна освіта. Нагадаємо, що в ті часи читати міг приблизно кожний десятий, а для розуміння бухгалтерської звітності були потрібні спеціальні урядовці – і саме вони виконували ту ж роль, що квестори в Римі або сучасні аудитори зараз.

З XVII століття, із зародження капіталізму, істотно міняються і уявлення про аудит. Якщо раніше всі цінності були матеріальні і легко розпізнавані – наприклад, йшлося здебільшого про землю – то тепер в систему входять гроші, вносячи додаткові складнощі. Рівень освіти росте і разом з ним росте складність бухгалтерського обліку і необхідність в кваліфікованих фахівцях. В Шотландії вперше ухвалюється рішення про необхідність незалежних осіб або організацій, контролюючих господарську діяльність компаній.

У Великобританії в 1844 році підписується зведення документів, що описує діяльність акціонерного товариства. А в 1853 році з'являється Едінбурзький Інститут Аудиторів – заклад, що готує необхідні кадри з найвищою підготовкою.

На даний момент вже складно уявити собі неконтрольовану фінансову діяльність: аудиторські послуги міцно увійшли до нашого життя і продовжують розвиватися і удосконалюватися.