Контакты

Україна
58001  
м. Чернівці
вул. Садова 28/5
т/ф. +38 (0372) 55-59-39
Джерело  Олександр
djereloaudit@i.ua

Облако ссылок


Новости Лига
ЛІГА.Новости
ЛІГА.Новости

Цінність незалежного аудиторського висновку

Цінність незалежного аудиторського висновку полягає в тому, що він є повністю об'єктивним. Сторонній аудитор (нагадаємо, згідно із законом ніяк не пов'язаний з компанією або посадовцями цієї компанії, що перевіряється) виконує дослідження, результати якого не прикрашаються і не зменшуються. Керівник компанії одержує актуальну і повністю відповідну реальності інформацію.

Якщо ситуація торкається  бухгалтерської звітності, то аудитор надає дані про її достовірність. Йдеться про загальні результати перевірки ведення бухгалтерського обліку, а також нормах звітності. Даний висновок є юридичним документом і може бути використаний для офіційного інформування фізичних осіб,кредиторів, судових органів і органів держави. Важливо відзначити, що є можливість розкривати тільки висновок, не розкриваючи подробиць, інформація про які може бути комерційною таємницею компанії. Аудитор, у свою чергу, гарантує повну конфіденційність своєї роботи.

Аудиторський висновок може бути потрібно як для ухвалення тих або інших рішень, пов'язаних з діяльністю компанії, так і необхідним з погляду закону (в цьому випадку говорять про обов'язковий аудит). Від акціонерних товариств вимагається наявність щорічного аудиторського висновку. Інститут незалежного аудиту як такий з'явився саме у зв'язку з необхідністю одержувати достовірну інформацію для ухвалення рішень про компанію і для можливості точного інформування акціонерів про діяльність керівника.
Звичайно ж, дані, що надаються безпосередньо співробітниками організації, далеко не завжди спотворені або явно помилкові. В оперативній діяльності можна спиратися на них - врешті-решт, якщо не довіряти своєму ж персоналу, результат зрештою буде плачевний. Але, слідуючи мудрості "довіряй, але перевіряй", рекомендується проводити аудиторські перевірки як профілактики можливих зловживань, а також для того, щоб одержувати інформацію очима сторонньої людини.

Основна діяльність при аудиті зв'язана зовсім не з виявленням тих або інших махінацій, а із звичайними недоробками і випадковими помилками. Наприклад, при податковому аудиті (аудиті бухгалтерського обліку), а також при перевірці інших звітів аудитор має нагоду провести повну перевірку, аналогічну тієї ж, що могла б провести податкова. Робота аудитора полягає в цій ситуації в тому, щоб вказати на все слабкі місця звітності і запропонувати шляхи виправлення ситуації. Ті або інші помилки в роботі відбуваються практично завжди - адже люди далеко не ідеальні і при великих об'ємах роботи здатні припуститися неточностей.

Аудитор не тільки знаходить їх, але і показує, як діяти на даний момент - і як уникнути повторення ситуації надалі.